Sprutande orgasmer i Rwanda
Jag mötte Jessica Påfs, forskare på Göteborgs Universitet i Sexuell Hälsa, första gången 2019 när hon höll ett föredrag om kvinnlig ejaculation inför dokumentärfilmen ”Sacred Water”.
Filmen handlar om kvinnor i Rwanda som är måna om sin ”sprutande orgasm”. Jessica blev intresserad av kvinnlig ejakulation i samband med att hon var i Rwanda och jobbade med mödravård. Hon upptäckte då att många var tveksamma till p-piller eftersom de misstänkte att det kunde påverka förmågan att ejakulera negativt, vilket där sågs som något positivt och både viktigt och naturligt. Läs mer om filmen i min blogg om UFO-Debatten!

Första svenska studien om kvinnlig ejakulation
Nu har Påfs gjort den första svenska studien om kvinnlig ejakulation. Vilket är fantastiskt! När jag var på Karolinska för flera år sedan och intervjuade Olle Johansson fick jag veta att i hans korridorer kallas fenomenet för UFO-debatten, därav namnet på ovan nämnda blogg. Jessica bekräftar att kvinnlig ejakulation fortfarande är ett kontroversiellt ämne.

I studien djupintervjuar hon 28 kvinnor. Samtliga hade erfarit ”fontänorgasm”. Men upplevelsen hade gett upphov till olika känslor. Stolthet, skam eller förundran. Hon kom fram till att mer kunskap behövs samt ökad förståelse för att detta är en naturlig del av kvinnans sexualitet. Ser verkligen fram emot fortsatta studier!

Tao och ”de tre heliga vattnen”
Jessica kontaktade mig för att hon ville veta mer om Tao och vad ”de tre heliga vattnen” innebär. Tao menar att vi har tre olika orgasmiska flöden. Hon fick nys om mig eftersom flera av kvinnorna hon intervjuade kände till Deborah Sundahl, min kollega och författare till boken ”Female ejaculation & the G-Spot”, där du finner mycket av den forskning som redan är gjord i ämnet. Deborah och jag har kurser och webinars tillsammans med jämna mellanrum.
Det var otroligt spännande och roligt att dela tankar och erfarenheter med Jessica. Berättar mer längre fram!

Här är länk om du vill läsa mer om Jessica Påfs studie!

Share This