Fakta om Tao – Sexuell Qigong

Taoismen är flera tusen år gammal och utvecklades i Kina. Lao Tzu brukar betraktas som dess grundare och skrev den filosofiska skriften Tao Te Ching (Vägen och dygdernas klassiker). Tao, som betyder vägen, talar om ett naturligt leverne i samklang med naturen och ett universum i ständig förändring. Genom att prova visdomen och applicera dess principer skapades metoder och övningar för ett mer balanserat liv. Taoismen är filosofin bakom övningarna i Qigongen.

Qigong är ett samlingsnamn på tusentals olika former av övningar och meditationer. Jag undervisar i flera olika former av qigong och här har jag fokus på den varianten som inkluderar den sexuella energin. Taomästare i Kina kom på att man kunde ta tillvara på den orgasmiska kraften och använda den för hälsa och utveckling. Övningarna kallas ibland för sexuell qigong och tankarna bakom taoistisk sexologi. Qi betyder livskraft och gong träning.

Du kan guida energin
I den taoistiska filosofin beskrivs vår sexualitet som en neutral och självklar källa till livskraft. Träningen innebär att öppna upp till det flödet genom att släppa spänningar och slappna av i kroppen. Nästa steg är att kunna fokusera inåt, känna och guida energin. Du kan leda energin in i kroppen genom att rikta din uppmärksamhet och andetag till olika kroppsdelar, till exempel ner till bäckenbotten och uppför ryggraden. Att låta orgasmenergin vibrera upp för ryggraden är mycket upplyftande och sträkande för både kropp och själ. Det handlar alltså om att  bli medvetet närvarande i din kropp. På så sätt kommer en inre mottaglighet och i den kan du låta livsenergin och även orgasmen komma till dig, i stället för att jaga den i ett evigt sökande i det yttre. Nycklarna till din njutning finns inom dig!

Din sexualitet tillhör dig
Det är din födslorätt att känna njutning och uppleva orgasm. Sex är en neutral kraft och har ingenting med skuld och skam att göra. Det är vår kulturs prägling. Du kan befria din sexuella energi från dina personliga och kulturellt betingade värderingar. Ett första steg är att se på den på ett nytt sätt, som i taoistisk sexologi, och fria den från uppfattningar som hindrar dig från att uttrycka dig naturligt. Din sexuella energi är en gåva, en kraft som vi har tillgång till om vi tillåter det. Alla kan ”träna” sin erotiska potential och öka sin förmåga att njuta. Att kultivera din sexualtitet är ett medvetet val. Det är tyvärr inte så att vi bara vaknar upp en dag så är den där och allt fungerar perfekt. Precis som med så mycket annat är det kunskap coh träning som ger färdighet!

Yin och yang – motsatta krafter 
Två välkända begrepp från den taoistiska filosofin är yin och yang. Alla människor har både yin och yang inom sig. Det avspeglas i våra hjärnhalvor där den högra är mer kopplad till ett kreativt (yin, feminin, receptiv, varande) tänkande medan den vänstra till mer logiskt (yang, maskulin, aktiv, görande) tänkande.
Kön bestäms av om du har en manlig eller kvinnlig kropp, medan feminin (yin) och maskulin (yang) energi relaterar till olika egenskaper. Det viktiga är att skapa balans, både inom dig och i världen. Ett samhälle där logiskt tänkande och det yttre favoriseras och de magiska inre dimensionerna nedtonas riskerar att bli okänsligt för det feminina och mer mystiska. Exempel på det är när mjuka värden som omsorg för naturen och livet nedvärderas, och att bortse från kroppens egen läkande förmåga.

Livsenergins tre skatter
Vi föds med en viss mängd grundläggande livsenergi. Vårt arv kompletteras av den energi vi får genom bra mat, luften vi andas, vila och träning. Samtidigt har du ett överflöd av medfödd sexuell energi. Det är den kraften du kan utnyttja och förfina i sexuell qigong. En del av syftet med träningen beskrivs som att transformera: Jing (sexuell energi) till Qi (livsenergi) och Qi i sin tur till Shen (själslig kraft eller vidgat medvetande). De är alla aspekter av samma sak och transformationen sker på olika ställen i kroppen och genom att bygga, guida och cirkulera energi i kroppen.

Närvaro bäckenbotten
Den taoistiska träningen utvecklar din inre kraft och ger dig en stabil kropp. Ju stabilare kropp desto mer energi kan du klara av. Din grundning och närvaro i bäckenbotten spelar en stor roll. Ju mer avslappning desto mer flöde. Detta kommer du att märka om du tränar regelbundet. Du kan även lära dig hur du bygger orgasmen i avslappning i stället för i anspänning. Medveten andning och grundning i bäckenbotten och kroppen ger en stabil närvaro. Om du dessutom guidar energin in och ut i kroppen fyller du ständigt på ditt energikonto. 

Läkande magi
Alla teorier och livsåskådningar erbjuder olika infallsvinklar över vem du är och vad du kan göra för att utvecklas. Men de är just det, bara kartor, om än väldigt användbara. Det är din upplevelse och närvaro i din egen kropp som är det viktiga. All kunskap måste provas för att bli verklig. Därför är det viktigt att att kunna lyssna inåt. Om du alltid söker utanför dig själv märker du inte av dina verkliga behov. I den mystiska föreningen mellan kropp och själ, i punkten där andningen, det fysiska och medvetandet möts, där kan läkande magi ske.

UTBILDNING - Lärarträning Sexuell Hälsa med Tao!

Vill du vara med att bidra till ökad sexuell medvetehet och hälsa?
Ettårig utbildning  startar feb 2022. Kontakta mig så får du veta mer! info@bodycoach.nu

Share This