Ny studie om kvinnlig ejakulation!

Sprutande orgasmer i Rwanda Jag mötte Jessica Påfs, forskare på Göteborgs Universitet i Sexuell Hälsa, första gången 2019 när hon höll ett föredrag om kvinnlig ejaculation inför dokumentärfilmen ”Sacred Water”. Filmen handlar om kvinnor i Rwanda som är måna om sin ”sprutande orgasm”. Jessica blev intresserad av kvinnlig ejakulation i samband med att hon var i Rwanda och jobbade med mödravård. Hon upptäckte då att många var tveksamma till p-piller eftersom de misstänkte att det kunde påverka förmågan att ejakulera negativt, vilket där sågs som något positivt och både viktigt och naturligt. Läs mer om filmen i min blogg om UFO-Debatten! Första svenska studien om kvinnlig ejakulation Nu har Påfs gjort den första svenska studien om kvinnlig ejakulation. Vilket är fantastiskt! När jag var på Karolinska för flera år sedan och intervjuade Olle Johansson fick jag veta att i hans korridorer kallas fenomenet för UFO-debatten, därav namnet på ovan nämnda blogg. Jessica bekräftar att kvinnlig ejakulation fortfarande är ett kontroversiellt ämne. I studien djupintervjuar hon 28 kvinnor. Samtliga hade erfarit ”fontänorgasm”. Men upplevelsen hade gett upphov till olika känslor. Stolthet, skam eller förundran. Hon kom fram till att mer kunskap behövs samt ökad förståelse för att detta är en naturlig del av kvinnans sexualitet. Ser verkligen fram emot fortsatta studier! Tao och ”de tre heliga vattnen” Jessica kontaktade mig för att hon ville veta mer om Tao och vad ”de tre heliga vattnen” innebär. Tao menar att vi har tre olika orgasmiska flöden. Hon fick nys om mig eftersom flera av kvinnorna hon intervjuade kände till Deborah Sundahl, min kollega och författare till boken ”Female ejaculation & the G-Spot”, där du finner mycket av den forskning som redan är gjord i ämnet. Deborah och jag har kurser och webinars tillsammans med jämna mellanrum. Det var otroligt spännande och roligt att dela tankar och erfarenheter med Jessica. Berättar mer längre fram! Här är länk om du vill läsa mer om Jessica Påfs studie!

UFO-debatten – finns inte sprutorgasmen!?

Är UFO-debatten äntligen över? 
I väst är den kvinnliga ejakulationen och sprutorgasm (fontänorgasm) fortfarande kontroversiellt. Men det är den inte i Rwanda. Förra veckan var jag på Fyris Bio i Uppsala och såg dokumentärfilmen ”Sacred Water”. Där fick vi följa med Vestine, en radio-DJ i Rwanda, i sin kamp att lära alla legenden om ”det heliga vattnet”. Det kallas Kunyaza och är popuärt känt som ”sprutande orgasm”. Det finns en specifik teknik och man tycker det är viktigt för samlivet med sprutorgasm och vill bevara kunskapen och förmågan.

Det som också var speciellt var att Jessica Påfs (forskare i sexuell hälsa på Karolinska) föreläste innan filmen startade. Om kvinnlig ejakulation och sprutorgasm!!! Om hur den mystifierats, glorifierats, skammats och ifrågasatts. Samtidigt som den verkar vara ett helt normalt fenomen och en självklar komponent i ett fullbordat sex i Rwanda. Jessica upptäckte detta när hon var där och jobbade med mödravård och hörde hur de pratade om sprutande orgasmer, Kunyaza. Kvinnorna var även tveksamma till hormonpreparat, eftersom de var rädda att det kunde påverka ”det heliga vattnet” negativt.

För över tio år sedan var jag på Karolinska och intervjuade docent Olle Johansson. Olle forskade på hur mikrovågor påverkar våra slemhinnor i vaginan och ”upptäckte” då av en slump nervändar vid både G- och A-zonen. Han var faktiskt lite av en världkändis en kort period på 90-talet. Därför var jag där. Men när vi kom på tal om kvinnlig ejakulation och fontänorgasm så berättade han att i hans korridorer så kallas den för UFO-debatten! Alltså något som inte finns.

Så om nu en forskare från Karolinska idag kan stå och föreläsa om sprutorgasm betyder det då att UFO-debatten är över?

Lite kort nutidshistorik
Kvinnokroppen (hennes anatomi och sexualitet) och forskningen har genom tiderna haft ett komplicerat förhållande. Fenomenet kvinnlig ejakulation har varit kontroversiellt och kvinnors egna berättelser har misstrotts. De flesta har hört talas om den, kanske upplevt, men få har djupare och grundläggande kunskap. En del tror fortfarande att det är en modern myt. Hur kvinnlig ejakulation framställs och vilken innebörd den får varierar beroende på tidsandans normer och syn på kropp och sex. Kvinnors erfarenhet får inte legitimitet om inte forskningen kan styrka dem.

I början på 80-talet tar forskningen fart. En fallstudie bevisar en gång för alla existensen av kvinnlig ejakulation. Vätskan var inte urin, innehöll PSA och kom från skenes körstlar, sedemera kallad den kvinnliga prostatan och utsöndrades via urinröret. Därefter publiceras flera bidrag som stärkte inställningen att sprutorgasm är en del av den kvinnliga sexualiteten. Man vill sprida kunskap, normalisera och ta bort mystisismen. Kvinnors egna berättelser är en del av forskningsfältet.

Det uppstår också ett nytt feministiskt perspektiv. Förutom att man vill lyfta att ejakulationen faktiskt existerar vill man spegla fler kvinnors erfarenheter och skildra kvinnans sexualitet som något fristående från mannen i alla dess varianter. Hon kan ta kontroll över sin egen kropp och att ejakulera är en anatomisk förmåga vi är födda med. Kvinnor börjar på allvar gå olika kurser och lära att utforska sig själva.

Men med tiden kom kritiska röster som ville ställa högre krav på vetenskaplighet. Att forskningen utförts på för få, att kvinnorna var tvivelaktiga och att vätskan inte analyserats på ett vetenskapligt säkert sätt.

Förbud mot sprutorgasm i porrfilm i Storbritanien – är inkontinens
Motreaktionen som kommer på 2000-talet vill se ejakulationen bara som ett fysiologiskt fenomen och inte sexuellt. Dessutom är ny teknik tillgänglig. En del är kritiska till fenomenet och resonerar att om den existerar borde ju frånvaro av den vara patologiskt. Och tvärt om, om den inte är kopplad till orgasm borde det ju vara fel på kvinnor som får sprutorgasm. I samma veva hittar man även urinmarkörer i sprutorgasmer. Slutsatsen blir att det är utspädd urin och inte hänger samman med orgasm. På så sätt kommer forskningen fram till att en kvinna som får en sprutorgasm lider av sexuell urininkontinens. Därför blir det förbjudet i Storbritannien att skildra sprutorgasmer i porrfilmer som produceras där. Det är ju perverst med urin.

Den ”riktiga” kvinnliga ejakulationen
Man lägger också märke till att det verkar finnas två olika typer av ejakulat och det blev viktigt för en del att se dem som två olika fenomen. Genom en undersökning kommer man fram till att den ”riktiga” kvinnliga ejakulationen är den från prostatan, där vätskan som kommer ut är lite ”mjölkigare” och inte är lika omfattande som sprutorgasmen, medan sprutorgasmen är utspädd urin och kommer från blåsan.

Ufo-debatten närmar sig Tao!?
Inom Tao finns begreppet ”de tre heliga vattnen”. Tre olika erotiska flöden som har tre olika portar.

Den 1:a är stimulering av klitoris som ger utlösning av ejakulat från prostatan.
Den 2:a porten är stimulering av G-zonen vars utlösning kommer via njurarna och därför via urinblåsan och hänger ihop med en process i kroppen där hormonet aldosteron är inblandat. Har hittat några få vetenskapliga fakta om detta. Men det kanske kommer mer nu när man sett att urinblåsan på något mystiskt sätt fyller sig under sexuell stimulering. De kvinnor som undersökt detta ejkulat, som ofta är klart och doftlöst, är överens om att det inte är urin. Det är som att kroppen kan producera olika vätskor genom olika tillstånd och känslor, som när vi är upphetsade och uppskattade under kärleksakten eller som när vi gråter och är ledsna och vi kan gråta floder.
Den 3:e porten är A-zonen och/eller livmodertappen. Det ejakulatet kommer inifrån livmodern och kan vara tjockt och vitt.

Låt inte vetenskapen begränsa dig
Så jag tror nog att UFO-debatten kommer att fortgå, allmedan vi fortsätter att praktiskt undersöka hur vi fungerar. I detta utforskande är det viktigt att inte låta vetenskapen begränsa vad som är möjligt eller inte. Samtidigt är det av värde att både skaffa kunskap om och utforska sin kropp och sexualitet. Kvinnans njutning och sexualitet är och förblir en ständig källa till fascination och mystik, och det är upp till var och en av oss att gå tillbaka med vår uppmärksamhet till vår egen kropp. Vi behöver inte någon vetenskaplig validering av våra unika njutningsförmågor. Alla kroppar vill och kan njuta om de får möjlighet!

Vad har du för erfarenheter eller tankar kring den kvinnliga ejakulationen?
Kommentera gärna nedan eller maila mig: irene@bodycoach.nu

Qi- eller Orgasmmuskeln!

Vill du uppleva ett rikare sexliv, förhöjd lust och njutning?
Genom att lära dig slappna av i bäckenbotten och använda dina muskler mer medvetet ökar du dina förutsättningar för ökad vitalitet och livsglädje. 
Detta gäller både män och kvinnor. Qi-muskeln, eller orgasmmuskeln, som Tao också kallar våra bäckenbottenmuskler, är mycket viktiga att träna, för såväl spänstighet som avslappning. Både en för spänd och för slapp kan skapa obalanser och påverka sexuell funktion.

Varför blir bäckenbotten obalanserad?
Stress är en vanlig anledning och gör oss omedvetna och all energi åker upp i halsgropen. Oro över att inte räcka till och inte hinna med gör att vi förlorar kontakten med kroppen. Det blir allt svårare att finna vila och återhämtning. Stresshormoner påverkar även våra könshormoner mycket negativt. Även prestationskrav och försök att pressa fram en orgasm för kvinnor eller hålla tillbaka utlösningen för mannen är vanliga anledningar. Andra orsaker är klimakteriet, övervikt, olust, graviditet, dålig hållning eller stillasittande.

Det kan även vara tidigare trauman eller övergrepp som lämnat spår. De flesta av oss har någon gång gjort, eller blivit utsatta för, något vi inte velat eller tillrättavisade på ett sätt som fyllt oss med skam. Då har vi en tendens att överge oss själva och kroppen för att skydda oss mot den obehagliga känslan.

Kan knipövningar hjälpa?
Det finns många bevis för att bäckenbottenträning lönar sig. Muskelstyrka är färskvara och går snabbt att träna upp och du gör rätt och övar regelbundet. Jag var på International Continens Societies (ICS) årliga möte i september 2019, där alla världsledande inom inkontinens träffas och delar erfarenheter. Det är kirurger, gynekologer, urologer och fysioterapeuter. För mig var förstås fysioterpeuternas evidensbaserade forskning mest intressant. Så ja, det går att stärka sin bäckenbotten. Det är både bevisat och implementerat världen över. De menade också att en del behöver ”downtrain”. Många är för spända och har lärt sig att konstant hålla in magen. Det påverkar bäckenbotten negativt. Prova själv att dra in magen och känn efter vad som händer!?
När du vet vilka muskler det är och hur du kan använda dem vaknar de till liv igen. Både känsla och styrka ökar. Det ger en känsla av att komma hem igen till den trygghet och tillit det innebär att vara grundad i sin kropp och självkänsla.

Kvinnor upplever ofta en djup känsla av glädje och kärlek när könet väcks till sin fulla potential. Att återerövra förmågan till orgasm ger en stark känsla av tillfredsställelse. Självkärlek och en tacksamhet för den egna kroppen brukar komma på köpet. Korrekt knipträning kan förebygga inkontinens såväl som framfall.

När män börjar slappna av och använda sina muskler mer medvetet kan de börja bygga sin orgasmiska energi och därmed njuta mer. Det har även visat sig att bäckenbotten- träning kan öka mäns uthållighet i älskogen. Många män är väldigt spända och behöver lära sig släppa taget och slappna av. Då ökar blodcirkulationen och mer flöde och känsla kommer på köpet. Det kan även hjälpa din prostata att må bättre.

LITE FAKTA
Bäckenbotten består av en grupp muskler som bland annat omsluter slidan eller penis, urinröret och ändtarmen. De fäster i svanskotan och blygdbenet och i de båda sittbenen. Tillsammans bildar musklerna ett ”golv” som är ett viktigt stöd för alla organ i buken. De gör det möjligt att kontrollera urinblåsa och tarm. Många är inte medvetna om sin bäckenbottens tillstånd och hur viktiga de är för hälsan, välbefinnande och samliv.

Undersökningar har visat:
9 av 10 kvinnor har spänningar i underlivet
20-30 % av kvinnorna har aldrig fått eller får sällan orgasm
17 % av männen lider av störd eller obefintlig erektion
10 % av männen upplever problem med tidig utlösning
10 % av männen drabbas någon gång av prostatit. 90 % är ickebakteriell, s.k. kronisk bäckenbottensmärta, vilken ofta kan bero på spända bäckenbottenmuskler

TESTA DIN STATUS PÅ QI-MSKLERNA
Både män och kvinnor:
Kan du stoppa strålen genom att knipa när du kissar? Om inte kan den vara försvagad.

Test för kvinnor:
Fingertest: För upp ett finger en bit upp i slidan. Använd olja eller glidmedel om det behövs.
Krama om fingret med dina muskler och bedöm hur det känns?
Kan inte krama = svag
Kan krama = spänstig
Får inte in fingret = spänd

Test för män:
Kolla i en spegel att basen på penis rör sig upp emot magen och att pungen höjer sig när du kniper. Annars = svag.

Att musklerna känns svaga kan också bero på okunskap eller omedvetenhet om hur du använder dina muskler. Då handlar det om att lära sig att få fatt på dem. Här kommer en övning!

ENKEL KNIPÖVNING FÖR STYRKA OCH AVSLAPPNING:
* Börja med att andas ner i ditt centrum, nedanför bakom naveln. Fyll hela ditt centrum, känn att andningen når ända bak i ryggen och till binjurarna. Var närvarande i kroppen och rikta uppmärksamheten mot bäckenbotten.
* Knip sedan i 5 sekunder och slappna av i 5 sekunder (det är som sagt lika viktigt att slappna av som att knipa).
Gör 10 knip 3 ggr om dagen. Öka antal efter hand.

Testa att knip med fokus på vagina/penisrot. Testa sedan att knip med fokus på anus. Tänk i båda fallen att du liksom suger något upp i kroppen.

Mål: 30 knip per session per dag, fem dagar i veckan tills du är stark.
Sedan kan du börja träna uthållighet, medvetenhet och känslighet!

Hoppas detta har inspirerat och Lycka till med Din träning!

Testimonias
Några kommentarer från kvinnor som tränat sin bäckenbotten med knip och/eller jadeägg:
* Jag hade inte haft sex på många år, varken med mig själv eller någon annan. Började med knipövningar och sedan jadeägg träning. Och ojojoj, inte visste jag att det kunde kännas såhär och att jag hade så mycket energi i de nedre regionerna! :-)
* Jag har använt mitt jadeägg i snart ett år och jag är fascinerad över hur min yoni har ”vaknat”. Är mer intuitiv, avslappnad och accepterande till det jag möter i livet.
* Att träna regelbundet har definitivt ökat min orgasmiska potential och gjort mig mer nyfiken på området i bäckenbotten. Är ganska säker på att det även gynnat mitt immunförsvar och hjälpt mig minska svamp i underlivet.
Kommentarer från män:
* Jag fick en inblick i min egen bäckenbotten för första gången på riktigt. En förståelse för ”konstruktionen” mer nyanserad kontakt med ”nya” muskler och en insikt om att jag kan knipa på flera olika sätt.
* Med hjälp av olika tekniker kan jag nu slappna av bättre, men jag har också lärt mig att använda/röra på musklerna för att på så sätt återfå en mer normal funktion. Jag har under det senaste året lärt mig att jag kan hantera spänningarna direkt i stunden med viljekraft. Det är nytt för mig och känns som en stor lättnad.

Nycklarna till din njutning finns inom dig!


Tips för ett bättre sexliv 
Har du också märkt att många förslag på hur vi kan få ett bättre samliv inte fungerar i längden!? Tips, inte minst i media, för ett mer njutbart sexliv handlar ofta om grejor vi ska göra därute, nya ställen, nya ställningar eller nya sexleksaker eller krämer. Många kollar på porr för att få inspiration. Allt detta kan ge en kick för stunden, javisst, men sedan då? Tänker du ändå att det måste finnas nåt mer? Längtar du efter djupare möten och mer njutning? Undrar du hur det skulle kunna gå till? 

Enda vägen ut är in
Det enklaste sättet att få fart på gnistan är att kommunicera och berätta för varandra vad ni längtar efter och sedan prova olika vägar dit. Det låter ju enkelt, men om jag inte vet vad Det är då?
För att ta reda på vad du längtar efter behöver du vända din uppmärksamhet inåt och träna dig på att lyssna till kroppen och till din själs och hjärtas längtan, bortanför den inre dialogen. När du känner din kropp och den blir mer mottaglig, den öppnar sig och du kan börja vara mer intim med dig själv. Föreställ dig vilken glädje och attraktionskraft du skulle ha om du kände dig hemma i din egen kropp. Om du hade ett självklart självvärde och bemästrade din orgasm.

Finn din källa
Kruxet för de flesta är att de inte har tålamod att ge denna process den tid som behövs. Allt ska gå så fort idag. Vi låter oss distraheras av olika saker mest hela tiden, datorn, mobilen, musik, poddar osv. Inget fel i sig, men om du bara har fokus på saker utanför dig själv förlorar du kontakten med kroppen och dräneras på din livsenergi. Det är dags att börja ta reda på vad ditt hjärta verkligen längtar efter och ge dig tid att finna källan till din livsenergi och njutning!

3 nycklar för att finna vägen in till mer njutning:
* Spegla dig i naturen. Tag promenader och låt naturen guida dig. Grunda dig i moder jord. Ta in solens strålkraft. Öppna dig för universums krafter och vetskapen att vi alla är en del av något större. Be om svar på de frågor du bär med dig.
* Ge dig själv tid varje dag där du vänder fokus inåt (om så bara för 5-10 min). Träna ditt sinne på att vara närvarande i kroppen. Känn, lyssna, uppmärksamma inre sensationer. Följ med andningen hela vägen in.
* Sätt energin i rörelse. Dansa, rör på dig, sväng på höfterna. Hitta det som ger dig mest glädje och njutning.

Share This